Agenda

IV Jornada L'Avantguarda del Grafisme a Catalunya: L'Educació

Data:
Hora: 17.00 h
Lloc: Elisava (La Rambla, 30-32) Sala Aleix Carrió (1a planta)


L'àrea de Disseny Gràfic del Grau en Disseny d'Elisava organitza la quarta edició d’aquesta jornada dedicada a l'avantguarda gràfica catalana. S’obre, així, un marc de coneixement i reflexió al voltant d’un període molt valuós i poc estudiat de la història del disseny gràfic a Catalunya, el període que correspon al primer terç del segle XX. Diversos ponents ens descobriran autors i peculiaritats de com les avantguardes afectaren la revolució pedagògica que van precedir a la Guerra Civil Espanyola, un període replet de conflictivitat social i política, però altament creatiu.

Considerant el grafisme com a una disciplina relativament jove i inestable amb massa freqüència abocada al formalisme i a l'estil com a fi, l'exposició del seu context històric ens pot ajudar a enriquir-la en diferents àmbits, començant per l'adquisició de la mateix cultura disciplinària, entesa com la cultura visual que ha de donar argument a una sòlida reflexió intel·lectual. També ens pot ajudar a establir de les relacions existents entre els llenguatges visuals contemporanis i els seus predecessors, entenent els seus contextos socials, econòmics i tecnològics.

Ponents

Enguany, representant diverses interpretacions i apropaments a l’educació en el període de les avantguardes, comptarem amb els següents ponents:

Salvador Domènech

Salvador Domènech i Domènech (Barcelona, 1955). És doctor en Pedagogia i màster en Assessorament Psicopedagògic, ambdós per la UB. Ha treballat sis anys de professor en escoles privades i trenta com a psicopedagog d’un EAP de la Generalitat. És especialista en Història de l’Educació a Catalunya del segle XX, sobretot del primer terç, especialment durant la Segona República i la Guerra Civil, a les escoles municipals i Grups Escolars del Patronat de l’Ajuntament de Barcelona i als Institut-Escola catalans.

Núria Obiols

Nascuda al Casc Antic de Barcelona (1967) Núria Obiols i Suari és professora titular del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona des de l’any 2003. Membre del Grup de recerca consolidat Grup de Recerca en Educació Moral (GREM) des de l’any 1997. En la seva trajectòria professional s’ha centrat en diversos processos i àmbits educatius amb especial rellevància en la temàtica de la literatura infantil.

Jordi Garcia

Jordi Garcia Farrero. Pedagog, màster en Història contemporània i món actual (UOC) i doctor en educació per la Universitat de Barcelona. Premi Extraordinari de Doctorat per la Universitat de Barcelona (2012-2013). Professor del Departament de Teoria i Història de l'Educació de la Facultat d’Educació (Universitat de Barcelona). Les seves línies de recerca són, amb una línia europea i americanista, l'estudi dels discursos pedagògics contemporanis, història de la pedagogia catalana i la docència de la història de l’educació a la universitat.

Registra't a l'activitat

Aquest web està protegit per reCAPTCHA i Google Política de privacitat i Condicions del servei.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies