Agenda

III Jornada de l'avantguarda del grafisme a Catalunya: “Les indústries”

Data:
Hora: 17 h
Lloc: Elisava (La Rambla, 30-32), Sala Aleix Carrió (1ª planta)


L'àrea de Disseny Gràfic d'Elisava organitza una tercera edició d’aquesta jornada dedicada a l'avantguarda gràfica catalana. S’obre així un marc de coneixement i reflexió al voltant d’un període molt valuós i poc estudiat de la història del disseny gràfic a Catalunya, el període que correspon al primer terç del segle XX. Diversos ponents ens descobriran autors i peculiaritats del que anomenem grafisme de preguerra, un interval de 30 anys que van precedir a la guerra civil espanyola, un període replet de conflictivitat social i política, però altament creatiu.

Considerant el grafisme com una disciplina relativament jove i inestable amb massa freqüència abocada al formalisme i a l'estil com a fi, l'exposició del seu context històric ens pot ajudar a enriquir-la en diferents àmbits, començant per l'adquisició de la mateix cultura disciplinària, entesa com la cultura visual que ha de donar argument a una sòlida reflexió intel·lectual. En segon lloc, en l'establiment de les relacions existents entre els llenguatges visuals contemporanis i els seus predecessors, entenent els seus contextos socials, econòmics i tecnològics. I, per últim, hem de recalcar que el disseny evoluciona paral·lelament a unes circumstàncies que es produeixen en el seu entorn. 

Representant diverses interpretacions i apropaments a la matèria, comptarem amb els següents ponents:

Julià Guillamon
Crític literari i escriptor català. Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Des de l'any 1994, publica setmanalment articles al diari La Vanguardia. També col·laborà amb Avui, Diario de Barcelona, El Correo Catalán, Quimera, Revista de Catalunya, Serra d'Or, Lletra de Canvi, Canigó, El Temps i Àrtics. Com a assagista ha tractat la imatge de Barcelona en la literatura entre els anys setanta i els Jocs Olímpics d'estiu de 1992. L'obra literària reflecteix el fracàs de les utopies i la desaparició del món industrial.

Sisco Farràs
Historiador de Salàs de Pallars, premi Joan Amades 2017 de Cultura Popular i Tradicional per la seva dedicació a preservar el patrimoni etnològic. Conegut popularment com a Sisco Farràs, historiador i professor (ara jubilat), ha impulsat, des de fa més de 25 anys, les botigues-museu de Salàs al Pallars. Una col·lecció d'envasos i cartells publicitaris que vol recuperar la memòria de l'antic comerç per explicar els canvis socials des de l'àmbit del consum.

Ramon Graus Rovira
Arquitecte, doctor i professor d’història de l’arquitectura i la construcció de la Universitat Politècnica de Catalunya des de 1999. Està particularment interessat en les interdependències entre la tècnica i l’arquitectura al món contemporani. Ha escrit, molt particularment, sobre la història de l’arquitectura a la Catalunya contemporània.

Registra't a l'activitat

Aquest web està protegit per reCAPTCHA i Google Política de privacitat i Condicions del servei.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies