Agenda

Exposició sobre Isotype, tècnica per visualitzar estadístiques socials amb mètodes gràfics

Data: -
Lloc: Biblioteca Enric Bricall (Elisava, 4a planta)
Isotype Elisava
Isotype Elisava
Isotype Elisava
Isotype Elisava
Isotype Elisava
Isotype Elisava
Isotype Elisava

Isotype és una tècnica per visualitzar estadístiques socials mitjançant mètodes gràfics. Es va desenvolupar per primera vegada al Museu de Societat i Economia de Viena en la dècada de 1920.

El seu objectiu era explicar al gran públic temes socials i econòmics il·lustrant les dades estadístiques de manera entenedora. El fundador d’Isotype va ser el sociòleg i filòsof del Cercle de Viena Otto Neurath. Els membres de l’equip que Neurath va aplegar al seu voltant incloien Marie Reidemeister (més tard la seva esposa) i el grafista Gerd Arntz.

Arntz va ser un artista alemany compromès políticament amb l’esquerra. Amb el seu estil esquemàtic va aconseguir plasmar les idees de Neurath mitjançant signes elementals i pictogrames que comunicaven assumptes complexos de manera clara i intel·ligible.

El mètode Isotype es va extendre als Països Baixos, Gran Betanya, la Unió Soviètica, els Estats Units i altres llocs. Molts dels que col·laboraven amb Isotype van haver d’escapar dues vegades del feixisme, primer de Viena l’any 1934, després de La Haia el 1940. Finalment es van establir a Oxford, on Otto i Marie Neurath van fundar l’Isotype Institute.

Després de la mort d’Otto Neurath el 1945, Marie Neurath i els seus col·laboradors van continuar el desenvolupament d’Isotype a Londres. En aquesta nova etapa es van dedicar especialment al disseny de llibres il·lustrats sobre ciència, tecnologia i història adreçats al públic infantil.