Agenda

Exposició Job Title: Art Director

Data: -
Lloc: Ágora

Job Title: Art Director. About Vogue Spain.
Design, Typography & Photography. Óscar Germade, 2017/2021.


L'Àgora d'Elisava acull una exposició que recorre el treball com a director d'art de Vogue Espanya d'Óscar Germade, entre els anys 2017 i 2021.

L'espai està dividit en quatre parts: Direcció d'Art, vinculada a la part visual i la direcció de disseny de la revista. Portades, amb un repàs de la feina en cobertes dels últims quatre anys. "Making of", on es mostra el procés de disseny de cadascuna de les parts de la revista, des d'un punt de vista tècnic i específic. Tipografia, amb una retrospectiva purament visual del disseny de Chamberí, tipografia ad hoc dissenyada per Íñigo Jerez per a la revista, que Eugenia de la Torriente, directora de la revista entre gener de 2017 i desembre de 2020, descriu "Chamberí és una combinació aparentment irreconciliable de racionalitat i exuberància. Part d'un esquelet molt cartesià, però té una part visual final d'esperit més folklòric, si es pot qualificar així, gràcies a una sèrie de detalls que remeten a la tradició espanyola com accents, travessers i corbes ascendents. Quan creix, és juganera, alegre i càlida i s'allunya tant de la seva base racional que costa reconèixer-la".

La suma d'aquests espais implica una immersió completa en el treball que suposa la direcció d'art d'una revista de moda en l'actualitat, amb la complexitat que comporta heretar la història d'una capçalera com Vogue, vinculada a personatges d'enorme transcendència com Alexander Liberman: "director d'art de Vogue als EUA i director editorial de Condé Nast, qui, en els seus més de 50 anys a la companyia, va establir les bases d'aquesta capçalera i moltes altres. Les maquetes de Liberman eren molt senzilles perquè feia un ús molt directe de la maquetació, amb poques floritures en el text. En les últimes dècades, la tendència a les revistes de moda ha estat precisament la contrària: molts elements per pàgina, caixes amb formes... " (Eugènia de la Torriente). Aquesta tasca de disseny i direcció d'art no només és conscient de la part històrica sinó del complex moment que viuen les grans capçaleres editorials, adaptades a una realitat digital on conviuen amb noves propostes visuals.

El recorregut finalitza amb un extens repàs a les portades de Vogue d'aquests últims quatre anys que, de manera orgànica, mostra una evolució definitiva i una direcció clara de l'aposta per portades icòniques, basades en la imatge i memorables per a l'audiència.

Biografia

Óscar Germade (La Corunya, 1983) funda Solo el 2011, un estudi de disseny especialitzat en identitat de marca i disseny editorial. Aquest projecte li permet endinsar-se en diferents àmbits culturals, com la moda i els mitjans de comunicació. La fortalesa més gran del projecte -des d'on ha col·laborat amb marques com Simon Miller, Nike, Oysho i El País- és l'ús precís i contundent de la tipografia i la fotografia, combinant tècniques digitals i analògiques.

El 2017, assumeix la direcció d'art de Vogue Espanya, revista líder del mercat editorial nacional. Al llarg de tota la seva trajectòria professional, compagina la tasca del disseny i la direcció d'art amb diverses activitats docents: ha exercit com a professor de projectes editorials en el Màster en disseny editorial d'Elisava, va ser director de tesi i coordinador de grau a l'IED Barcelona i, des de 2020, exerceix com a professor de tipografia a l’IE School of Architecture and Design.