Agenda

Espai Formica, una intervenció arquitectònica efímera que qüestiona els espais col·lectius

Data: -
Lloc: Nau Bostik (Carrer Ferran Turné, 1-11)


Espai Formica Group, a place to belong és un projecte col·laboratiu acadèmic/professional desenvolupat per Elisava i la Rhode Island School of Design per a l'empresa Formica Group, els resultats del qual es podran veure a la Nau Bostik en el marc de la Barcelona Design Week 2022.

Dirigit per l'estudi de disseny madrileny i novaiorquès müsing-sellés, l'espai ha estat dissenyat íntegrament amb laminats d'alta pressió Formica®, potenciant la versatilitat i la capacitat del material per crear ambients i espais arquitectònics polivalents. A través de la combinació d'acabats metàl·lics i un acabat monocromàtic vívid, es tracta d'un espai ple de matisos i contrastos que desafia el que significa la pertinença col·lectiva dins de Barcelona.

Reactivació de l'espai existent

En el marc de la iniciativa New European Bauhaus per a una vida més inclusiva, sostenible i enriquidora, la campanya pretén qüestionar la capacitat dels espais col·lectius, tant públics com privats. També qüestiona la capacitat d'adaptar-se a una societat canviant, i contribuir a un sentit comú nou de l'espai, creant així un sentit col·lectiu de pertinença.

Escenari per a l'acció

El projecte és una intervenció arquitectònica efímera que reactiva una de les naus del complex de la Nau Bostik mitjançant un espai descapitalitzat, desjerarquitzat i inclusiu per a la col·lectivitat. La reactivació es fa mitjançant una seqüència d'espais on es prioritza la convivència, evocant un nou sentit de domesticitat col·lectiva.


L'arquitectura com a eina de comunicació

Atès que el projecte està realitzat íntegrament amb laminats Formica®, es van desenvolupar molts estudis abans dels resultats finals per explorar la capacitat tècnica i la sostenibilitat dels productes de Formica Group. La creació de panells amb la mida completa del laminat Formica va ajudar a la facilitat de construcció ia un menor malbaratament de material.

Experiència, domesticitat i aprenentatge

La sala central convida a la reunió col·lectiva, el gran banc circular ofereix oportunitats per al debat obert, la presentació i un lloc de descans. Situat al centre del recinte, cada part d'aquest banc és mòbil, per crear un espai dinàmic i col·lectiu. El banc toca les dues sales col·lectives interiors, creant una connexió física entre tots els espais col·lectius íntims de la intervenció.

Les habitacions per a la domesticitat col·lectiva estan situades a l'interior del perímetre. Les sales inclouen taules i cadires, perquè la gent es reuneixi, conversi i conegui millor els productes de Formica Group. Per reaccionar i respondre al perímetre, les cadires que connecten la taula es combinen per formar un cilindre únic. L'objectiu d'aquests espais és aprofitar la comunitat i enlairar la conversa i la construcció de la comunitat.

Situada a prop de l'entrada per introduir els visitants a l'espai, la sala de fullets mostra fulletons dissenyats pels nostres estudiants que presenten els nostres processos de disseny, imatges i antecedents del projecte. La sala de projecció presenta mitjans visuals i àudio relacionats amb el nostre procés de disseny a les escoles corresponents i la nostra associació amb Formica Group. El seient escalonat vol optimitzar l'espai i l'experiència visual.