Agenda

Elisava participa a 'Disseny x a la Inclusió', projecte social del Museu del Disseny i Ojalá Projects

Data: -

Disseny per a la inclusió, el procés com a resultat és un projecte d'aprenentatge i cocreació entre alumnes d’estudis superiors de totes les disciplines del disseny i diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat. Creat per l'Elisava Alumni Anaïs Esmerado i promogut per l’Associació Ojalá Projects i el Museu del Disseny de Barcelona, el projecte vol fomentar sinergies integradores entre els participants a través del disseny, posant l’accent en el procés com a marc d’aprenentatge i transformació social.

Seguint una metodologia de treball inclusiva, els estudiants i col·lectius que participen actualment en la primera edició del projecte apliquen els seus coneixements per detectar necessitats, entendre’s, empatitzar i promoure el disseny com a motor per a la innovació social. L’objectiu final consisteix a fomentar l’acció comunitària a diferents districtes de la ciutat de Barcelona amb projectes que tinguin un retorn bidireccional, tant per als col·lectius com per als estudiants implicats.

Elisava participa en dos dels diversos projectes de la iniciativa. Són els següents:


Projecte amb Metzineres per a la inclusió de les dones amb drogodependència


Estudiants de disseny de les disciplines de moda, audiovisual i producte de les escoles Elisava i BAU co-treballen amb el col·lectiu Metzineres del Raval per cocrear productes de moda pel dia a dia mitjançant les eines de l’espai. Un dels objectius de Metzineres és la inclusió de les dones amb drogodependència dins del teixit cultural de la ciutat. 

Objectiu del taller: debatre sobre les estratègies comunitàries a favor dels drets humans i la transversalitat de gènere. Entendre el pes que té la imatge en la nostra societat i com això pot ser un estigma que potencia l’exclusió. Projecte tutoritzat per Bruna Sedó, il·lustradora i dissenyadora de moda de la reconeguda marca Lurdes Bergada & Syngman Cucala.

Metzineres. Foto: Enrique Muda.

 

Projecte amb TEB Barceloneta per donar veu a les persones amb afectacions cognitives


Proposa que estudiants de disseny gràfic, audiovisual i d’interacció de les escoles de disseny Elisava, BAU, IDEM i UOC creïn conjuntament amb els usuaris del TEB Barceloneta una campanya de comunicació interactiva que doni veu a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Objectiu del taller: generar un espai de confiança, vincles entre els dos col·lectius, entendre els dos punts de vista i trobar un llenguatje comú. Proporcionar eines i recursos perque les participants codissenyin un projecte, enfocat al àmbit del disseny gràfic i d’ interacció, que doni veu a realitats invisibilitzades del colectiu.

Projecte tutoritzat per David Torrents, dissenyador gràfic amb una àmplia experiència i recorregut com a cartellista, i Jacqueline Molnár, il·lustradora i nominada per l’Astrid Lindgren Memorial Award 2020.
 

TEB Barceloneta. Foto: Marc Asensio.