Diversos projectes d’Elisava formen part de la primera edició del nou MODEL. Festival d’Arquitectures de Barcelona, que del 5 al 15 de maig reunirà instal·lacions efímeres, realitats augmentades, debats, rutes i més de cent activitats.
L’esdeveniment, coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), neix com a primera gran cita de la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona i, sota el leitmotiv Re-Créixer, té la intenció de repensar com volem imaginar, construir i habitar la ciutat del futur.
La cita comptarà com a escenari amb un circuit de set quilòmetres que delimita la frontera entre Ciutat Vella i l’Eixample, i inclourà 10 instal·lacions físiques i de realitat augmentada experimentals a l’espai públic, menjars populars, rutes, workshops i debats a espais emblemàtics de la ciutat; un ampli ventall de propostes dirigides a tots els públics que ens convidaran a re-descobrir la ciutat i a nosaltres mateixos.
La Plaça Reial, epicente del debat sobre arquitectura, ciutat, disseny i societat
El festival comptarà amb diverses propostes d’alumnes i professors d’Elisava:
Ocupar el centre amb la paraula (del 5 al 15 de maig): intervenció temporal a la Plaça Reial dissenyada per Elisava i que convertirà aquest espai en el centre dels debats entorn l’arquitectura, la ciutat, el disseny i la societat. El seu objectiu és generar unes condicions òptimes on es puguin produir tant trobades com desacords, tant consensos com polèmiques, sempre a través de la paraula. Per això, es cobrirá la font de les Tres Gràcies de la plaça Reial, ocupant temporalment el centre de la plaça amb una estructura que fomenta la seva apropiació per part de qualsevol ciutadà que vulgui prendre la paraula. ‘Ocupar el centre amb la paraula’ té un sentit tan infraestructural com simbòlic -és un sistema espacial que facilita el debat transformant temporalment l’espai públic i, alhora, és un manifest per a una ciutat oberta. Autors: Roger Paez (direcció), Manuela Valtchanova, Albert Fuster, Toni Montes.
Presentació de resultats de l’assignatura ‘Projecte de Menció III’ del Grau en Disseny d’Elisava (divendres 6 de maig, de 8:30h a 13h, Plaça Reial): proposta individual i col·lectiva de reflexió i posicionament sobre l’espai urbà, a càrrec de 25 estudiants. Professorat: Mar Gené, Rebeca Font, Cèlia Marín, Albert Fuster, Joaquim Matutano, Jordi de Gispert.
Trans-Narratives-Behaviours (9 de maig, de 9:30h a 13h, Plaça Reial): exploració performativa de la relació entre el cos i l’entorn realitzada a càrrec de 40 estudiants del Grau en Disseny d'Elisava. Professorat: Mònica Molins, Marina Castán, Albert Fuster, Sander Wassink.
Activitats en el marc de nou Màster en Disseny per a la Resiliència
Elisava, a més, organitza dues activitats paral·leles més: Divendres 13 pel matí es realitzarà la sessió "Gestió de l’aigua a les nostres ciutats, és eficient?", una visita al dipòsit de recollida i retenció d’aigües pluvials i la xarxa de clavegueram situada sota i a l’entorn del Parc de Joan Miró. També es visitarà el Parc i s’explicarà el tractament de les aigües superficials.
A la tarda tindrà lloc la sessió de kick-off del Workshop 50LH Challenge by Elisava, un seminari exploratori per entendre que l'aigua és el recurs essencial més escàs del món, i que no és fàcil d'assimilar i entendre com operar-hi des de diferents escales. Es convidarà els estudiants a un diàleg sobre la noció d'hàbitat urbà, entorn construït i la seva relació amb el context social, econòmic i ambiental.
Ambdues sessions estan organitzades des del nou Màster en Disseny per a la Resiliència que iniciarà la seva primera edició el proper mes de setembre de 2022.
Més de 120 participants internacionals
Amb tot, la ciutat de Barcelona serà durant 10 dies la seu del debat internacional sobre allò públic, amb més de 120 participants d’arreu del món, incloent arquitectes, escriptors, filòsofs, antropòlegs i pensadors, que ens ajudaran a repensar la construcció de la ciutat.
Aquesta primera edició del festival té com a directors artístics a les arquitectes Eva Franch i Gilabert i Beth Galí, i a l’investigador cultural José Luis de Vicente. Els comissaris assistents del projecte són Ethel Baraona (Llibres Model), Álex Giménez (Pensament Model), Núria Moliner, Eva Serrat i Francesc Pla (Instal·lacions).