Agenda

Conferència inaugural de Carme Torras – ‘Assistents robòtics: recerca, ètica i ciència-ficció’

Data:
Hora: 18:30 h.
Lloc: Elisava (La Rambla, 30-32) Sala Aleix Carrió (1a planta)


La invenció d’Internet i la irrupció dels telèfons mòbils han propiciat l’aparició de les xarxes socials, un fenomen que fa tan sols un parell de dècades era difícil de preveure. Com tampoc ho era que els robots sortissin de l’àmbit estrictament laboral per donar pas als anomenats robots socials, que cada vegada veurem més sovint assistint a persones amb discapacitats, fent de recepcionistes o dependents en centres comercials, o de guies a fires i museus o, fins i tot, exercint de mainaderes o mestres de reforç.

Aquesta creixent interacció amb màquines està canviant no només la manera de treballar, sinó també com pensem i sentim, així com les nostres relacions afectives. Tenint en compte que la tecnologia que dissenyem ens modela, en aquest àmbit és indispensable establir criteris ètics i fomentar l’esperit crític.

En aquest sentit, en la conferència inaugural del curs 2019-2020, titulada ‘Assistents robòtics: recerca, ètica i ciència-ficció’, Carme Torras exposarà, de manera planera, l’estat actual de la recerca en robòtica i intel·ligència artificial, així com les implicacions socials i ètiques d’aquestes noves tecnologies.
 

Sobre Carme Torras

Carme Torras és llicenciada en matemàtiques, doctora en informàtica i professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), on lidera un grup de recerca dedicat a la robòtica assistencial i col·laborativa. Ha dirigit setze projectes europeus, entre ells una ERC Advanced Grant sobre manipulació robotitzada de peces de vestir. Ha estat guardonada amb la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i recentment reconeguda com Professional catalana TIC de l’any.

Convençuda que la ciència-ficció pot ajudar a promoure l’ètica en la robòtica i les noves tecnologies, ha escrit les novel·les 'La mutació sentimental' (Pagès Editors, 2008) i 'Enxarxats' (Males Herbes, 2017). La primera ha estat traduïda a l’anglès amb el títol 'The Vestigial Heart' (MIT Press, 2018) i publicada juntament amb uns materials per impartir un curs sobre Ètica en Robòtica i Intel·ligència Artificial, que també han estat adaptats com a guia didàctica per a secundària i batxillerat (Pagès Editors, 2018).

Registra't a l'activitat

Aquest web està protegit per reCAPTCHA i Google Política de privacitat i Condicions del servei.