Agenda

Ciutat, tecnologia i imaginaris distòpics. Conferència de Daniele Porretta

Data:
Hora: 18.00h
Lloc: Sala Aleix Carrió
Fotograma de la pel·lícula 'Metropolis' de Fritz Lang

Durant les últimes dècades, la ficció literària i cinematogràfica semblen haver-nos ofert exclusivament visions negatives i aterridores del nostre futur. El canvi climàtic, les tensions geopolítiques i els conflictes interns en la societat s’han reflectit en la creació d’un imaginari distòpic, una distorsió negativa i caricaturesca dels problemes que afecten el nostre present. Tot i això, l’element fonamental del pensament polític occidental ha estat la projecció en positiu del futur de la humanitat i la millora de les condicions de vida dels habitants a través del disseny de les ciutats, una de les principals ocupacions de les utopies.

La conferència reconstruirà breument la història de les ciutats utòpiques i el sorgiment més recent de la distòpia a través de la literatura i el cinema, instruments que ens permeten reflexionar de forma crítica sobre els usos de la tecnologia i anticipar-nos als conflictes vinents.

Conferència en el marc de la Barcelona Smart City Week

Entrada lliure fins a completar aforament.

 

Daniele Porretta

Arquitecte i professor extern d’Elisava, Barcelona. Llicenciat a la Università degli Studi di Roma “La Sapienza”. Viu a Barcelona des de l’any 2001, i investiga sobre la ciutat contemporània. Doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura per l’ETSAB-UPC amb una tesi sobre l’evolució de la imatge de la ciutat del futur durant la primera meitat del segle XX, des de les utopies tecnològiques fins a les distòpies del control social. Ha estat membre del grup d’investigació de la ETSAB Arxiu crític del Model Barcelona. Ha dirigit nombrosos cicles de cine i de conferències sobre arquitectura i ciutat en institucions com la fundació Mies van der Rohe, el Caixaforum o l’Institut Italià de Cultura de Barcelona. Col·laborador habitual de l’Institut d’Humanitats de Barcelona, ha dirigit els cursos La ciutat i l’imaginari de la destrucció (2011), Casa(s). Mirades sobre la idea d’habitar (2015), La ciutat del futur: utopies i distòpies (2016), Futurs possibles. Utopies i distòpies pel segle XXI (2017) i Mart: l’altra Terra (2019).

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies