Agenda

Camera Obscura: Mirades des de l’efímer

Lloc: Elisava (La Rambla, 30-32) Terrassa (3a planta)
Camera Obscura Elisava
Camera Obscura Elisava
Camera Obscura Elisava
Camera Obscura Elisava
Camera Obscura Elisava
Camera Obscura Elisava

Estudiants del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals i el Màster en Fotografia i Disseny (2021-22) han concebut la instal·lació Càmera Obscura, que es podrà visitar a la terrassa d'Elisava a partir del 30 de maig i fins al 28 de juliol. Aquest projecte ofereix una mirada crítica al tema de la saturació de la imatge mitjançant la construcció d'una gran càmera fotogràfica que no fa fotografies, sinó que genera imatges latents, hipotètiques i reals, i per percebre-les cal entrar-hi.

Estem constantment bombardejats per imatges. Ja no podem entendre el món sinó és des del punt de vista de la saturació visual, la producció constant, fugaç i canviant de milions de fotografies cada segon: el món s'ha transformat en imatges. Aquestes imatges construeixen la nostra percepció; són la nostra manera de veure i entendre la realitat i, paradoxalment, la majoria de vegades estan buides de sentit. Són imatges sense memòria. El rebuig platònic de la imatge que ha configurat el nostre pensament sobre la representació en el marc contemporani ja preveia un món governat per aquells que generen imatges. Quan entres a la càmera, creues la línia entre la realitat i la representació, entre la imatge real i la imatge latent, entre allò real i la seva percepció, entre la veritat i el simulacre, presenciant el naixement pur de la imatge, de la representació i la seva construcció en societat contemporània.

Càmera Obscura: Mirades des de l’efímer convida l'espectador a endinsar-se en diferents experiències de mirar a través d'una sèrie d'elements i reptes òptics. Les dues primeres parts, "Cylinders" i "SneakPeek", ens animen a jugar i ens ajuden a descobrir distorsions òptiques, donant-nos una perspectiva única, individual, futurista i abstracta del món que estem mirant i, per tant, la seva representació. El tercer element, “Càmera Obscura”, reprodueix l'aparell que va donar lloc a la fotografia. Relaciona el passat amb el present i evoca els orígens i el naixement dels conceptes de “mirar” i “la mirada” tal com els entenem avui, generant imatges efímeres, latents i sense memòria. Aquest projecte ofereix una reinterpretació contemporània de la cambra fosca i està arrelat en la sorpresa de l'inesperat i la qualitat efímera de les nostres mirades.

Crèdits

Directors: Roger Paez + Toni Montes (MEATS), Pedro Vicente (MPD)

Professors: Merche Alcalá, Ramón Casanova, Montse Campins

Estudiants: Nour Awarki, Elodie Bodart, David Carrasco, Ana Luísa Chitolina, Sigríður Friðriksdóttir, Mar Gené, Miguel Hernandez, Fredderick Karabela, Sena Kocaoglu, Carlota Kristensen, Yana Latinovich, Magdalena Lennon, Meghan Mathews, Diana Mehrez, Sanjana Paramhans, Marianna Pineda, Mana Pinto, Emma Rahmani, Qhosha Vad, Cristina Valarezo, Tiffany Whittaker, Noa Yarkoni, Amber Zhang.