Agenda

BCN RE.SET - Memory Box / House of memory

Data:
Lloc: Arc de Triomf de Barcelona

El dimarts 10 de juny s’inauguren totes les instal·lacions que conformen el circuit d’arquitectura efímera al carrer BCN RE.SET.

ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona ha treballat en col·laboració amb el renombrat despatx d’arquitectura Grafton Architects en el projecte «Memory Box / House of memory», una instal·lació emplaçada a l’Arc de Triomf, que forma part del circuit d’arquitectura efímera al carrer BCN RE.SET.

Un equip multidisciplinari de més de 30 d’alumnes i professors de 7 nacionalitats diferents del Grau en Disseny i de Màsters d’ELISAVA ha dedicat més de 500 hores a desenvolupar un muntatge partint del concepte de Memòria per aplicar-lo als àmbits de l’espai, el disseny gràfic i de producte, la il·luminació i la comunicació.

Aquesta enriquidora experiència es tradueix en una instal·lació que té tres elements principals: sostre, paret i terra.

  • El sostre o cos superior és concebut com una matriu de memòria, incorporant lones amb fotografies impreses evocatives de la vida quotidiana dels barcelonins.
  • Les parets representen fragments de ‘la Casa’ i configuren el recinte. Sobre una de les parets es troben rajoles de ceràmica que mostren en el seu relleu plantes de cases. Les rajoles, juntament amb les maquetes cúbiques de cases de diferents èpoques elaborades pels alumnes també amb ceràmica, són exemples de l’espai domèstic en l’àrea de Barcelona des de la Prehistòria fins a l’Era Moderna.
  • El terra expressa la topografia original del territori i la seva evolució en el temps com a evidència dels valors humans. El món “domèstic” contrasta amb el món públic de la ciutat, de manera que aquesta “Casa de la Memòria” és un lloc de trobada, per parlar, per enraonar, que ens convida a recordar.

En el desenvolupament d’aquest projecte, ELISAVA ha comptat amb la participació d’experts en diversos àmbits (fotografia, història, etc.) i amb la col·laboració dels alumnes i professors de la Universitat de Bolzano (Itàlia), els quals participaran en dues activitats que es realitzaran en aquesta instal·lació al llarg dels 3 mesos que romandrà a l’espai públic.

BCN Re.set es desenvoluparà entre els mesos de juny i setembre del 2014 en sis enclavaments del centre de la ciutat. L’arquitecta Benedetta Tagliabue (Fundació Enric Miralles) i el director d’escena Alex Ollé (La Fura dels Baus) són els comissaris d’aquest projecte que transforma l’aspecte d’espais públics concrets de la ciutat, vinculats el 1714, amb un conjunt d’instal·lacions artístiques i arquitectòniques que reflexionaran sobre conceptes com la identitat, la memòria, la diversitat, la llibertat, la democràcia i Europa.

El mateix dia 10 a les 20h s’inaugurarà a la Fundació Enric Miralles (Passatge de la Pau 10 bis) l’exposició del Making Of, que recull tot el procés creatiu dels diferents projectes que engloben BCN RE.SET.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies