Agenda

Alumnes d'Elisava presenten els seus curtmetratges fruït del taller 'Arquitectura i Cinema'

Data:
Hora: 18h (obertura portes) - 18.30h: inici acte
Lloc: Auditori Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc, Barcelona)
Les alumnes, al Centre Cívic d’Els Hostalets de Balenyà. Foto: Laura Yáñez.


El proper divendres 7 de maig es presentaran els curtmetratges realitzats durant la segona edició del Taller d'Arquitectura i Cinema, dirigit per la cineasta, professora i coordinadora Maria Mauti amb la participació d’estudiants d'Elisava i l'ETSAB, en el marc de la Setmana d'Arquitectura i com a esdeveniment col·lateral del Festival Internacional BARQ.

L'esdeveniment està organitzat per Fundació Mies van der Rohe, Fundació Joan Miró, ETSAB-UPC i Elisava, en col·laboració amb l’Institut Italià de Cultura de Barcelona i Fundación Arquia.

Aquesta proposta d'una nova experiència didàctica, que s'inspira tant en el pragmatisme anglosaxó com en el model dialògic de Sòcrates, té com a objectiu aprendre un art i saber compartir punts de vista. Per damunt de tot, la categoria del temps s'alça com a protagonista de l'experiència i del fer. Saber observar, esperant el moment perfecte. Cercar la qualitat de l'enquadrament, la unicitat d'un so. Fer Cinema amb l'Arquitectura, seguint el procés professional del setè art.

La proposta pedagògica i artística de Maria Mauti es realitza gràcies a la col·laboració d'Antonio Pizza, fundador i professor responsable de l'assignatura 'Ciutat, Arquitectura i Cinema' (ETSAB-UPC), i de la professora Daria de Seta, Coordinadora de l'Àrea d’espai de Grau en Disseny d'Elisava.
 

Curtmetratges sobre l'obra d'Enric Miralles

Cinquanta estudiants de les dues universitats han participat en aquest camí, que s'ha dut a terme abans i durant el període del confinament. Elisava presentarà els curtmetratges realitzats abans de l'estat d'alarma, sobre dues obres fortament cinematogràfiques d'un destacat arquitecte català, Enric Miralles: el Parc dels Colors de Mollet de Vallès (Miralles-Tagliabue) i el Centre Cívic d’Els Hostalets de Balenyà (Miralles-Pinós). En canvi, l'ETSAB mostra el treball realitzat pels estudiants durant el confinament, que va donar lloc a la producció d'una pel·lícula col·lectiva, 22 Homes (22 Cases), un testimoni significatiu i únic de l'arquitectura vista des de les seves finestres. Mai com en aquest projecte, titulat El temps recobrat, s'ha  volgut entendre i representar un espai que es vivia totalment "interior", tant dins com fora de les seves cases.

Amb el suport del director de fotografia Ciro Frank Schiappa, Maria Mauti ha guiat als futurs arquitectes i dissenyadors en l'aprenentatge de les tècniques que els permeten realitzar una pel·lícula: ús de càmeres professionals i so en directe; divisió en equips amb les diferents funcions de director, fotògraf, enginyer de so, muntador; desenvolupament des de la idea de la pel·lícula fins a la finalització en el muntatge d'un curtmetratge, pensat per a un públic i la gran pantalla.

Els i les estudiants han dut a terme la seva investigació reflexionant sobre la poètica de dos grans mestres, que celebren importants aniversaris aquest 2020. Els vint anys de la mort de l'esmentat i disruptiu arquitecte Enric Miralles, i els cent anys del naixement del visionari director italià Federico Fellini. A aquests dos gegants se'ls dedica l'esdeveniment del proper 7 de maig.

La jornada inclourà la projecció dels curtmetratges, acompanyada d'una taula rodona a la qual estan convidats els representants de les institucions que donen suport al projecte, la Fundació Mies van der Rohe, l'Institut Italià de Cultura de Barcelona, la Fundació Arquia, personalitats del món de la Universitat, el Cinema i l'Arquitectura, i per descomptat els estudiants, veritables actors d'aquesta experiència.
 

Programa

18.00: obertura portes
18.30: presentació de l'acte
19.00: projecció dels curtmetratges
19.30 – 20.30: taula rodona i clausura esdeveniment

Aforament limitat.
Per a totes les sessions cal fer reserva prèvia.
Durant l'esdeveniment es distribuiran els Fanzine d'Elisava i ETSAB, editats específicament per a l'ocasió.