Agenda

24 Segons. Instal·lació a LlumBCN 2021

Data: -
Hora: Tarda-vespre
Lloc: Parc del Centre del Poblenou – Pista de Bàsquet


Elisava presenta ‘24 segons’, un espectacle de bàsquet sense jugadors on les pilotes es mouen sense ser tocades gràcies a la llum. La instal·lació formarà part de la nova edició del festival LlumBCN 2021 amb la voluntat de reflexionar sobre l’èxode del món lúdic a la pantalla digital i de les seves conseqüències per als espais públics dedicats a l’esbarjo.

Creada per alumnes del Grau en Disseny i del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals i, sota la supervisió de 4 tutors d’Elisava, ‘24 segons’ explora els canvis radicals als que la humanitat ens hem vist sotmesos des de l’aparició de l’era digital. Entre ells, la creixent digitalització del món del joc que, des del març de 2020, s’ha vist aguditzada com a seqüela de la pandèmia. Davant l’impossibilitat d’ocupar els espais públics, l’èxode cap a les pantalles ha estat inevitable, i el caràcter encisador de les opcions digitals ha deixat molt poques possibilitats de retorn cap als espais públics. Aquesta pista de bàsquet, per exemple, va ser un espai de comunitat, rialles i jocs. Ara, poques vegades s’utilitza en tot el seu potencial, és un espais buits més a la ciutat.

Experiència voyeur on els jugadors són la llum

La instal·lació, que ocupa la totalitat de la pista de bàsquet del Parc del Centre del Poblenou, està formada per 39 pilotes de bàsquet que leviten gràcies a uns pals metàl·lics que les subjecten verticalment. Començat l’espectacle, uns focus les il·luminen estratègicament, simulant el moviment frenètic d’una pilota que va amunt i avall la pista fins encistellar. 

‘24 segons’ fa referència a la quantitat de temps que un equip pot tenir la pilota abans d’intentar marcar, i convida l’espectador a unir-se al públic per mirar un partit sense jugadors, per tal de remoure amb nostàlgia a aquells que presencien l’espectacle.

LlumBCN és el festival d’arts lumíniques celebrat any rere any al barri del Poblenou, concretament al 22@. El festival reuneix les creacions d'artistes reconeguts d’arreu del món, entitats i escoles de disseny de la ciutat.

Crèdits

Estudiants: Agustina Angelini, Momen Bakry, Dasstan Bissen, Valeriya Butorina, Marina Cabanes, Roger Cos, Irene Domínguez, Raül Gaya, Gina Gudayol, Malak Ghemraoui, John Gillen, Liana Kalaitzoglou, Gal·la Knoph, Julia Llorens, Patrícia Moreno, Elsa Romero, Eva Pobeda, Chloé Rood, Guillem Sánchez, Eloi Sánchez, Perla Sant, Albert Sevillano, Judit Tremosa, Giulia Tufariello, Irini Vazanellis, Jaume Vicens, Aleksandra Zaitceva, Alícia Zhu.

Tutors/es: Maria de la Cámara, Toni Montes, Roger Paez, Gabi Paré.